Satul Antonesti si Biserica Sf Ion Antonesti

Via Valahia trece prin mijlocul acestui sat gandit si proiectat pentru a fi un sat model al Romaniei postbelice.

Satul Antonesti a aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, din cauza inundatiilor masive din iulie 1941 de pe valea Argesului . Aceste inundatii au afectat grav satele Arefu si Corbeni, peste 30 de case fiind complet distruse iar multe altele grav avariate.

Maresalul Ion Antonescu, care cunostea zona fiind nascut in Pitesti, a solicitat primului mistru de atunci – Mihai Antonescu- sa construiasca in zona un sat model care ” sa dea directia dezvoltarii rurale din Romania ”.

Desi cei doi poarta acelasi nume, Mihai Antonescu nu este fratele maresalului Ion Antonescu. Cei doi s-au cunoscut in anul 1938 cand Mihai Antonescu, avocat in Bucuresti l-a reprezentat pe maresalul Ion Antonescu intr-un proces de bigamie.

Proiectarea acestui sat, ce se dorea model pentru Romania post belica, a fost realizata de catre arthitecul Richard Bordenache profesor la Facultatea de Arhitectura Bucuresti.

Forta de munca pentru realizarea acestui sat model a fost asigurata prin amplasarea unui lagar de prizonieri rusi la Corbeni ( Oesti ), unde au fost adusi 800 de prizonieri rusi de origine ucrainiana, capturati la Odesa. Pentru prizonierii de razboi morti la Oesti a fost construit un cimitir specific.

Conform proiectului, satul romanesc model de la Corbeni urma sa aiba in componenta sa casele destinate sinistratilor, un Palat Administrativ, Casa operelor sociale, dispensar, maternitate, camin cultural cu biblioteca si gradinita, o banca, cantina, bai populare, o piata publica centrala de tip agora, scoala , un stadion sportiv, o gara si un han turistic.

 Terenul pe care s-a construit acest sat model a fost donat de familia Erbasu . Terenul a fost impartit in 39 de loturi in suprafata de 2000 mp fiecare, dispuse in corelatie cu structura stradala, racordata in zona centrului administrativ.

Casele au fost concepute si realizate in stilul arhitecturii traditionale romanesti, rural traditional – temeliile masive din piatra de rau cu o grosime de 60 cm, grajduri cu fata dublu, impartite intre vecini, etaj cu sala si acoperite cu tigla. Fiecare casa detinea si o minigospodarie, fiind realizate in baza aceluias proiect, o fantana, un grajd si un cotet si o gradina in care au fost plantati exclusiv soiuri romanesti vechi – patul si cretesc.

Indentitatea fiecarei case nu a fost realizata prin numere postale ci prin marcarea pe frontispiciu de basoreliefuri sau picturi reprezentand plante sau animale. Astfel veti gasi in Corbeni Casa cu Floarea Soarelui Casa cu Cocos, Casa cu Cerb, Casa cu Paun.

Desi Romania era in plin razboi, casele au fost inaugurate si predate oamenilor in 17 octombrie 1943 in prezenta premierului Mihai Antonescu si a doamnei Maria Antonescu, sotia lui Ion Antonescu.

In perioada 1943 – 1944 lucrarile au continuat la caminul cultural si hanul turistic, insa au incetat dupa data de 23 august 1944 astfel ca proiectul integral nu a mai fost finalizat.

 

Biserica Sf . Ion Antonesti.

 Cum nu exista sat fara biserica, maresalul Ion Antonescu a dispus a fi construita si o biserica pentru sinistratii ce urmau a ocupa satul model construit. Astfel, in aceiasi perioada in care s-a construit satul Antonesti, prizonierii rusi de origine ucraineana  din Lagarul Oiesti care au construit si Biserica Sf Ion Antonesti , biserica in care se afla o iconografie pictata in anul 1942 in maniera tip ruseasca de catre unul dintre prizonierii detinuti in lagar.

Biserica a fost trasnita in 1942, lucrarile s-au sistat pana dupa 1990, fiind definitivata prin prin preocuparea IPS Calinic Argatu.

Galerie de imagini

Alte recomandări:

Lacul SALCIOARA

Intre între văile Argeșului și Vâlsanului, ascuns in partea de nord a dealului Chiciora – cel mai inalt deal din…