Mânăstirea Corbii de Piatră

Mânăstirea Corbii de Piatră, este considerata ca avand cea mai veche pictură din Ţară Românească. Picturile din manastire  – Deisis, Jertfa lui Avraam, Botezul Domnului, Schimbarea la faţă, Înălţarea Domnului, Arhanghelul Gavriil, Sfinţii Militari – sunt  însoţite de inscripţii greceşti, care prin caracteristicile şi calitatea lor, au permis datarea cu certitudine a ansamblului în jurul anului 1300 .

Manastirea Corbii de Piatra a fost sapata intr-un perete gigantic de stanca ( gresie), ce masoara 30 de metri inaltime si 15 metri lungime, fiind singurul lacas de cult din tara noastra care are pe un singur naos 2 altare functionale, caracteristica ce o face unica in Romania.

Lângă biserică,  tot săpat  în stâncă, se află un spațiu ( trapeza manastirii sau sala de mese ) despre care se spune că a fost folosita de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăți publice.

Potrivit marelui istoric Nicolae Iorga, prima atestare documentară a mănăstirii a fost la 23 iunie 1512, când “monahia Magdalina, în mirenie Mușa, fiică și soție de boier, proprietară ereditară a moșiei de la Corbi, redeschide mănăstirea înființând la Corbi prima mănăstire de călugărițe de la noi din țară”.

Incepand cu anul 1800, biserica rupestră Corbii de Piatra va fi încredinţată comunităţi de „ungureni”, romani veniti din Ardeal, comunitate care aduce modificari arihitectonice insemnate. Aceste modificari au dus la aspectul actual al monumentului: este săpat pronaosul, la sud de naos (1814), se ridică noua catapeteasmă din zid (1819), peretele de stâncă ce separa cele două altare este spart şi transformat în actuala masă a altarului.

In anul 1889, peretele vestic se prabuseste si este refacut de meșteri italieni – cioplitorii în piatră de la Albeștii de Mușcel. Acestia au cioplit din stanca surpata niste caramizi imense, ca de cetate, cu care au reconstruit peretele surpat.

În anul 1890, este construit paraclisul-clopotniţă din lemn, amplasat iniţial pe platoul îngust de la vest de trapeză ( sala de mese). Ulterior a fost mutat  în apropierea porţii de acces, unde se afla si astazi.

In partea stanga a bisericii sunt 107 trepte ce duc pe un platou ce ofera o priveliste panoramica absolut minunata zonei.

Vechimea acestui loc a dat nastere si multor legende.

Manastirea Corbii de Piatra, spun legendele, ar fi fost sapata in stanca de catre uriasii ce locuiau in trecut pe aceste meleaguri. Acestia erau creaturi mistice cu infatisare umana si aveau o statura impresionanta, masurand cativa metri inaltime. Aceasta poveste fantastica, desi fara fundament real, este sustinuta de Piciorul Uriasului din curtea Casutei Albastre, aflata la cativa metri distanta.

De data mai recenta sunt si legendele care spun ca la baza pantei, in apropierea portii de acces este o lespede de piatra despre care se crede ca ar fi fost jertfelnic dac. Tot legendele spun ca, inainte de a fi biserica, grota ar fi servit dacilor drept templu de jertfa si rugaciune, dovada fiind treptele sapate in stanca, jgheaburile si altarele.

Indiferent daca legendele sunt sau nu adevarate, ele sporesc cu siguranta farmecul si misterul acestui loc ce trebuie vizitat in orice perioada a anului. Nu se percepe taxa de vizitare si este deschis tot timpul anului.

Galerie de imagini

Alte recomandări:

La Chilii

Platoul La Chilii este locul cu cea mai frumoasa priveliste panoramica asupra Manastirii Corbii de Piatra. Ajungeti aici urmand Via…

Casuța Albastra

La trei minute de manastire vei gasi o casuta albastra, situata sub un bloc imens de piatra, ce are o…