Cetatea POENARI

CETATEA POENARI  – 750 DE ANI DE ISTORIE

Istorica Cetatii Poenari se pierde in istorie, necunoscuandu-se cu exactitate de catre cine a fost construita si in ce a an. Se stie cu siguranta ca a fost contruita in mai multe etape.

Prima etapa, probabil, in secolul XIII , in jurul anilor 1250 , se realizeaza turnul donjon, aflat la intrarea in cetate. Constructorul acestui turn este probabil Negru Voda, intemeietorul Tarii Romanesti.

In a doua etapa, de la sfarsitul secolului XIV si inceputul secolului XV cetatea este refacuta si consolidata la inceput de Vlad Dracul si apoi de fiul sau Vlad Tepes.

Cel mai puternic insa cetatea Poienari este legata de Vlad Tepes, acesta fiind cel care, devenind domnitor al Tarii Romanesti, reface cetatea integral.

Pentru refacerea ei Vlad Tepes a folosit pe boierii din partida Dăneştilor şi orăşenii din  Târgovişte ce plănuiau să se răscoale împotriva sa, carora le-a poruncit :

„Boieri şi coconi, jupânese şi jupâniţe, voi care mi-aţi urzit moartea în iatacurile voastre, priviţi cuibul acela de vulture. Colo sus, să răsară până-n Duminica Tomii cel Necredincios o cetate de zid, să stea soarele pe fruntea ei”.

Tot aici, in cetatea Poenari, Vlad Tepes se retrage pentru a se lupta cu turcii. Asediat, bombardat de tunurile turcesti de pe dealul de vis-à-vis si ramas fara apa, Vlad Tepes decide sa se retraga in Transilvania .

Legendele spun ca Vlad Tepes a reusit sa fuga in Transilvania cu ajutatorul de satenilor din Aref, care il conduc pe potecile de munte pana in Transilvania, iar pentru a induce in eroare urmaritorii turci pun potcoavele cailor invers.

Pentru aceste fapte, in urmatoarea domnie, Vlad Tepes le da satenilor din Aref 9 munti pe care sa ii stapaneasca .

Cetatea Poenari a adapostit de-a lungul timpului mai multi domnitori romani. Nu numai  Vlad Tepes a folosit Cetatea Poenari dar si Radu de la  Afumati sau Mihai Viteazu.

Aici la cetatea Poenari s-au adapostit copiii si sotia lui Mihai Viteazu atunci cand intre Mihai Viteazu si trupele turcesti s-au dat batalii.

Dupa anul 1600, din cauza unor cutremure, parti semnificative din cetate se darama iar domnitorii din acele vremuri nu mai decid reconstructia ei

Galerie de imagini

Alte recomandări:

VALEA LUI STAN

Probabil cele mai frumoase si bine amenajate chei, canion cum i se spune acum , din Romania. Traseul este marcat…

PROMETEU

“Din foc iau nastere toate artele si meseriile, fiind o comoara fara prêt.”  scrie Eschil in “Prometeu Inlantuit”.  Prometeu este…

BARAJUL VIDRARU

Contructia barajul Vidraru a inceput in anul 1965 si s-a finalizat intr-un timp record, de doar 5 ani, fiind inaugurat…